top of page

Етерично масло от Мащерка - хемотипове


Понятието ХЕМОТИП (CT) е основно за ароматерапията. За първи път то е използвано през 1968 г от Dr R. Santesson и синът му. Хемотипът е дефиниран от тях като „химически определена група в рамките на eдна популация от морфологично неразличими индивиди”.

Или по друг начин обяснено, етеричните масла, извлечени от един и същи биологичен вид растение, могат да имат различен химичен състав в зависимост от географската локация на която се намират, климат, надморска височина, почва, взаимодействие с околната среда и т.н.

Може да се каже, че това е някакъв вид аномалия, която се получава в резултат на външни за растението фактори, на нивото на различните химични процеси, извъшващи се в самото растение. Различният химичен състав на етеричното масло дава и различни терапевтични свойства.

Мащерката (Тhym vulgaire), например, е представена чрез няколко вида хемотипа измежду които:


Thymus vulgaris linaloliferum, CT linalol (alcool) - хемотип линалол - този тип Мащерка се култивира и дестилира основно във Франция. Има меко действие, заради предоминиращото съдържание монотерпеновия алкохол линалол и може да се използва и при деца и хора с по-голяма чувствителност към биоактивни субстанции. На дестилация се подлагат цветчетата на растението и свежо набраните листа. Мащерката от хемотип линалол расте на надморска височина 500-1000 м. Етеричното масло извлечено нея притежава мощни антибактериални, антивирусни, антигъбични, противовъзпалителни свойства. Не се препоръчва да бъде използвано при деца под 7 години, бременни и кърмачки.


Thymus vulgaris thuyanoliferum, CT thuyanol (alcool) - хемотип туянол - Това растение е по-рядък вид, тъй като е много чувствително към болести и трудно оцелява. Също така е по-скъпо, тъй като от 100 кг цветове се получава само от 100 до 150 мл етерично масло. Притежава антибактериални, антивирусни, антигъбични, противовъзпалителни свойства, както и имуностимулиращо действие, подходящо е при синдром на Рейно. Отново, както при маслото от хемотип линалол, има меко действие и може да бъде използвано и при деца.


Thymus vulgaris CT Geranioliferum (alcool) - хемотип гераниол - маслото на Мащерката от този хемотип се използва най-вече за кожни проблеми. Има антибактериално, антивирусно, антигъбично, антисептично и цикатризиращо действие. Освен това има тонизиращо и стимулиращо въздействие вурху нервната система. Не се препоръчва да бъде използвано при деца под 7 години, бременни и кърмачки, но може да бъде използвано по време на раждане. Да не се използва от хора с високо кръвно налягане.


Thymus vulgaris thymoliferum, CT thymol (phénol) и Thymus vulgaris carvacroliferum, CT carvacrol (phénol) - хемотип тимол и хемотип карвакрол - заради високото съдържание на феноли, етеричните масла извлечени от тези два хемотипа Мащерка може да имат силно дразнещо действие върху кожата и лигавиците, ако се прилагат без разреждане в базово масло.


Растението от хемотип тимол расте във Франция и обича варовикови почви. Терапевтичните свойства включват антибактериални (широк спектър на действие), антивирусни, антигъбични, противовъзпалителни свойства, общо тонизиращо действие, стимулира имунната система и има благотворно действие върху краносмилателната система.


Мащерката от хемотип карвакрол обича суха земя, слънце и расте главно в средиземноморските региони, във Франция (най-вече в Средна Франция), Италия, Испания и на Балканите.


Заради високата концентрация на феноли, етеричните масла от тези два хемотипа имат много повече противопоказания от маслата, съдържащи монотерпенови алкохоли. Не се препоръчва да бъдат използвани при деца под 12 години, бременни и кърмачки. Тези масла могат да бъдат токсични за черния дроб в по-големи дози и не бива да се използват от хора, страдащи от астма и епилепсия. Не се препоръчва, също така, да бъдат използвани след 17ч вечерта, тъй като имат възбуждаш ефект.


bottom of page