top of page

Ароматерапия срещу вируси - Интервю с Доц. д-р. Анна Драганова к.м.н
Доц. д-р Анна Драганова к.м.н. е специалист по Вътрешни болести и Авиационна медицина. Има специализации по Вътрешни болести, Ревмокардиология, Ендокринология, Анестезиология, Авиационна и космическа медицина. Работила е като ревмокардиолог, физиотерапия, председател на ТЕЛК и 24 години в Авиомедицинскщи научно-изследователски институт към Военномедицинска Академия. Има повече от 160 научни трудове изнесени на медицински форуми или публикувани, защитен дисертационен труд, хабилитация. От 2000-та година е медицински консултант и лектор на Швейцарска фирма за природни продукти. Притежава Сертификат за Ароматерапевт от преподавател в New ways Aromatherapy Education Institute Salem, UTAH, USA. Провежда курсове по Ароматерапия. Прави диагностика на немски апарат BIOPULSAR-Reflexograf с изработване на индивидуални програми за профилактика и/или лечение с натурални етерични масла и природни продукти произведени в Швейцария с GMP качество.


(* Съкращения в статията: НЕМ - натурални етерерични масла; ЕМ - етерични масла)


Доц. Драганова, може ли изобщо Ароматерапията да бъде използвана в борбата срещу вируси и как точно? И за тези, които не са наясно, какво точно е аромотерапия?


- Ароматерапията е чудесен, много стар, много мъдър и научно обоснован метод за профилактика и лечение на различни заболявания, с използване на натурални етерични масла, въвеждани в организма чрез дихателните пътища, кожата и/или лигавиците. Повече от 6000 години човечеството познава чудодейното действие на ароматите. В момента тя освен, че се ползва в цял свят, има много научни проучвания за въздействието на етеричните масла като профилактика и като лечение. В страни като Франция, Швейцария, Австралия и др Ароматерапията е призната като отделна лекарска специалност. Тя има сериозно място против вирусни инфекции.


Антибиотиците нямат способността да убиват вирусите. Какво е въздействието, обаче, на етеричните масла при вирусни инфекции?


- Вирусите нямат клетъчна структура, при тях липсва самостоятелна обмяна на веществата, ето защо те задължително са вътреклетъчни паразити. Развиват се вътре в клетката, нарушават нейните функции. Това води до разрушаване на клетките и до тяхната гибел. Антибиотиците не помагат при вирусни инфекции, защото не действат на клетъчно ниво за разлика от ЕМ. НЕМ влизат и действат вътре в клетката и без да я увреждат убиват вирусите.


Ароматите въздействат върху физическото и психическото състояние на организма. Липсата им води до ароматен глад. Огромен проблем при първите космически полети се оказва липсата на аромати. При следващите полети грешката е поправена, като са им подсигурявани различни ароматни предмети.

Въздействието на етеричните масла върху организма става по два основни механизъма – нервно-рефлекторен и хуморален. Първият се осъществява от нервните рецептори в лигавицата на носа, които възприемат ароматите и предават информацията до централната нервна система. Хуморалният път на повлияване се осъществява благодарение на алвеолите на белия дроб и богатата мрежа от капиляри. Те осигуряват бързото просмукване на етеричните масла в кръвта, която ги отнася до всяка клетка на тялото, което повечето лекарствени средства не са в състояние да постигнат. По подобен начин ЕМ могат да проникват през кожата и през лигавиците.


Натуралните етерични масла имат антисептични свойства срещу резистентни на лекарства бактерии. Например маслата от мащерка, чайно дърво, манука се считат за особено ефикасни антибактериални средства срещу редица резистентни на антибиотици стафилококови агенти, които са много трудни за лечение.

Всяко етерично масло е многофункционално, тъй като в състава само на едно НЕМ може да присъстват от 120 до 500 различни вещества при това дозирани от природата. Нито един изкуствен лекарствен препарат не се доближава до тази комплексност на етеричните масла, нито притежава широкия им спектър на действие и нещо изключително важно отсъствие на странични ефекти.

Има и обща тенденция в действието на различните етеричните масла:

- всички етерични масла имат бактерицидно, противовъзпалително и антисептично действие;

- по-голямата част от етеричните масла са антибактериални, противовирусни, противгъбични, противовъзпалителни и антиоксидантни. Някои масла притежават удивителна антиоксидантна стойност – напр. 28 гр.масло от карамфил се равнява на 450 кг. моркови или на 48 литра сок от цвекло./

- всички етерични масла действат положително на нервната система;

на емоциите и психическото здраве;

- всички етерични масла имат положителен дерматологичен и козметичен ефект, като активно възстановяват и пазят здравето на кожата и косата;

- всички етерични масла имат био-енергийна активност;

- 70% от етеричните масла отстраняват бързо дефектите на кожата след изгаряния и травми;

- 65 % от етеричните масла имат обезболяващи свойства;

- 60% от етеричните масла са афродизиаци и т.н. още много.


Как са се борили в миналото, когато е нямало ваксини, медикаменти и е имало епидемии и пандемии?


- В миналото пандемични вълни е имало от чума, вариола, морбили, туберкулоза, малария, коремен тиф, проказа, жълта треска , грип. Те са обезлюдявали големи райони и дори отслабвали силите на велики държави. През последните 300 години е имало 10 грипни пандемии: всеки век средно 3 пандемии, които обхващат целия свят. През 1918 г. грипът е най-смъртоносното събитие. За по-малко от една година от грип са починали 50 милиона души в различни точки по света. Усложненията са били пневмония с белодробен кръвоизлив, като смъртта е настъпвала до 48 часа. За сравнение – жертвите от Първата световна война са 8 милиона и 300 хиляди души /повече от 6 пъти/.


Грипни епидемии има всяка година, те са с различна продължителност и тежест. Вирусът причинител е различен. Всяка година от грип в света умират 500 000 души, у нас около 2000 души.


Природата ни е давала и сега ни дава всичко, което ни е необходимо. В състава само на едно масло може да присъстват стотици различни вещества. Нито един изкуствен лекарствен препарат не се доближава до тази комплексност на етеричните масла, нито притежава широкия им спектър на действие и при това с отсъствие на странични ефекти. Хипократ развива билколечението като научен метод. Той е познавал антибактериалните свойства на много растения. Когато в Атина избухва чума, той призовава хората да изгарят ароматни растения по ъглите на всяка улица и в домовете си на всеки 12 часа, за да се предпазят от болестта и да предотвратят епидемия в града. Хипократ препоръчвал при различни белодробни заболявания вдишване на аромати. Само един пример, а има много такива: Карамфилът е много силен антисептик, но не цветето карамфил, а плодчетата на дървото Карамфил. Липсата на епидемии там където расте се свързва с аромата на дърветата. Факт е, че холандците след като унищожили карамфиловите дървета в началото на 17-ти век, жителите на острова започнали да боледуват и да умират преждевременно. Напр. 28 гр.масло от карамфил се равнява на 450 кг. моркови или на 48 литра сок от цвекло.


На пазара има различни фирми, които произвеждат и предлагат етерични масла. Има ли нещо по-специфично, което трябва да знаем, при избора на етерично масло?


- Изключително важно е да се знае, че съществуват няколко вида етерични масла: синтетични – често влагани в козметичната и парфюмерийна индустрия; полусинтетични – смес от синтетични и натурални масла с цел да се получи по-естествен аромат и терапевтичен клас – 100% чисти, натурални етерични масла с ефект върху психическото и физическо здраве.


Повече от 20 г. рабатя със 100% чисти, натурални ЕМ произведени от Фирма Elixan Aromatika, която се намира в швейцарския град Гавил. Тя е водеща европейска компания за производство на висококачествени етерични масла. Натрупах опит при стотици пациенти и имам лично убеждение, че наистина действат и помагат.


Натуралните етерични масла имат балансиран състав и уникална молекулярна структура, позволяваща лесно проникване през стените на клетките, без да ги увреждат. Това не може да бъде пресъздадено по изкуствен път и затова когато се купува етерично масло трябва да се търси чиста форма, гарантиран производител, оригинална опаковка и сертификат за качество. Освен това в ароматерапиятя „Направи си сам“ не е най-доброто и „Повече не значи по-добре“ /става въпрос за дозировката/. Консултацията със специалист е изключително важна, защото в ароматерапията има принципи, правила, особености при деца и бременни и много др.


Кои етерични масла могат да се използват при вируси в момент като този?


- Казахме, че повечето етерични масла имат антибактериално, противовурусно, противогъбично, противовъзпалително, антиоксидантно и много други действия. Актуални сега са Масло Чайно дърво с Манука и Канука, Евкалипт, Карамфил, Лавандула, Салвия, Босилек, Маточина, Индрише, Мента, Розмарин, Мащерка, Сребърна Ела. Има и готови Композиции от ЕМ с определено въздействие /за сила, за бодрост, за дълъг живот и мн. др./


Какви са начините за тяхното използване в домашна обстановка?


- Методите за използване са много и различни според оплакванията, общото състояние; за дома, в офиса, удобни, а и приятни методи като:

Аромамедальон, Аромалампа или Аромадифузер, Напръскване, Аромамасаж, Аромаразтривки, Инхалации: студени и горещи, Аромавана, Гаргара, Капки за нос, Тампони в слуховия канал, Вътрешен прием и др.


В настоящата пандемия, това, което казват специалистите е, че вирусът има средно 2 седмици инкубационен период през който няма абсолютно никакви симптоми, по тази причина човек не може да започне веднага нещо за ограничаване на инфекцията и се оказва пред свършен факт когато вече инфекцията се е разпространила навсякъде. Може ли аромотерапията да предложи превантивна терапия и какъв би бил нейния ефект?


- Категорично ДА. Лечебната сила на натуралните етерични масла е голяма. По-важно е да не се разболяваме т.е. да правим профилактика но със средства без странични действия каквито са НЕМ. Ароматерапията ни дава различни възможности за профилактика, при това с приятни методи. Щом се съобщи, че ще има грип веднага може и трябва да се започне профилактика. Дори да настъпи заразяване, то ще премине по-леко и по-бързо. Моят внук, който е почти на 17 г. отгледахме без да е приемал антибиотик до сега и още в детската градина, където децата боледуват най-много, казваше „Моята баба ме лекува за 2 дни“.

Входна врата на вирусните инфекции е носът, нали затова трябва да носим маски. Но профилактиката трябва да започне още преди да се налага да носим маски. Например: регулярно намазване вътре в ноздрите може да спре и да намали бързото размножаване на вирусите.


Могат да се направят различни комбинации: напр.10 мл. базово масло /Жожоба, Авокадо, Аргана-имаме ги; или зехтин/ + по 2 к. М.Чайно дърво с Манука и Канука + М.Мащерка + М. Евкалипт - намазване с клечка за уши, 2-3 пъти дневно или по1-2 к. във всяка ноздра. За деца до 5 години с М.Ч.Д. и М. Лавандула. Така спираме вирусите към белия дроб, където всъщност е голямата опасност - болните от корана вирус си отиват от тежка пневмония.


Ако се налага излизане, примерно до магазина – напръскайте маската с етерично масло или спрей с комбинация от ЕМ.


За имунната система – има различни продукти с участие в състава им на ЕМ и др. природни съставки.

Напр. Композиция за укрепване на имунната с-ма с М. Лавандула, Евкалипт, Лимон Мента, Портокал, Смърч, Фенхел, Цитронела.


Композиция за повишаване на защитните сили, за дезинфекция на дих. пътища – спрей с М. Мента, Евкалипт, Карамфил, Розмарин, Сребърна ела, Планински бор, Камфор, Ментол.


Има и сиропи, таблетки капсули за имунна защита също произведени в Швейцария с най-високото GMP качество


Ще ни дадете ли и някои други практически съвети при най- честите симптоми: хрема, кашлица, болки в гърлото, болки в ухото?


- Моето семейство започна профилактика веднага с етерично масло Чаено дърво с Манука и Канука- 2 пъти дневно по 2-3 к. в чаша чай +1 суп.л. лимонов сок или 1 ч. л. мед, след хранене. Още по-добре е, ако се прибавят и 1-2 к. Масло Лимон.


Запасихме се и с Екстракт от семена на Грейпфрукт /да ни е разположение при необходимост вместо антибиотик/- 2х20 к. в натурален сок, ½ час преди хранене.

При кашлица най-подходящи са инхалациите с Масло Евкалипт / 200 мл. топла вода + 3-4 к. от маслото. Подходящи са и други етерични масла с антисептично и противовъзпалително действие: Карамфил, Розмарин, Индийски Тамян, Лимонена трева, Салвия и др.

Или Масло с 33 билки – 2 к. върху бучка кафява захар за смучене или в чай.

При висока t повече от 380, обтриване на крайници, под мишници, гърди, гръб, на челото с памучна кърпа натопена във вода + оцет /равни части/, изцедена и напръскана с Масло 33 билки.


При хрема 1 с. л. базово масло /добре е М. Жожоба 20 мл. + 5 к. М.Ч.Д. или по 2 к. М.Ч.Д. и М. Евкалипт : по 2 к. във всяка ноздра на всеки час, а после разреждане на 3-4 часа по 2 к. Или намазване в ноздрите с помощта на клечка за уши


При болки в гърлото моята изпитана рецепта е: 3 с.л. оцет + 3 с.л. вода + 3-4 к. Масло Чайно дърво с Манука и Канука – гаргара няколко пъти дневно. Масажиране под челюстите с палците /от под брадичката до ушите и обратно по 10 пъти/ с Крем Мащерка и Крем Хвойна /тънко намазване, защото са концентрати/.


Воден спрей – в стъклена спрей- бутилка 2 ч.л. алкохол /водка, ракия, спирт/ или ябълков оцет + по 5 к. НЕМ Евкалипт, Розмарин Мента, Сребърна ела + допълване със 100 мл. вода – след разклащане напръскайте около себе си, за дезинфекция на въздуха; очакваме и готов спрей с тези и др. ЕМ – наличният в момента е изчерпан.

Или: Впръскване на маската от този спрей или няколко капки само М.Ч.Д. или М. Евкалипт напръскайте маската с няколко капки, ако е наложително излизане.

Капвайте на завесите, щорите, дивана, на килима – М.Ч.Д. или М. Мащерка, или М. Розмарин, – изпаряването им ще направи дезинфекция на въздуха.

В бутилката с течен сапун прибавете 7-8 к. М.Ч.Д. или М. Машерка, Евкалипт, Мента, Босилек или с каквото разполагате – сигурна дезинфекция за ръцете.


Доказано от най-различни проучвания, че стресът понижава имунната система? А в момента всички сме стресирани заради положението и като цяло понякога е трудно човек дори и да си казва, че трябва да остане спокоен наистина да го направи. Може ли и тук да помогне аромотерапията?


- Дори само примане на НЕМ Портокал, което действа антистресово, антидепресивно, общоуспокояващо, за добър сън ще ни релаксира: 2 пъти дневно по 1-2 к. върху 1 ч.л. мед или лимонов сок и към чаша чай.


Има и готова Композиция от НЕМ с М. Лавандула, Портокал, Мента и др. при стрес, тревожност, напрежение и др. за дифузер или аромалампа - по 2 к. на 5 кв.м. площ за 15-20 мин. 2 пъти дневно.


За вътрешно ползване трябва да назначи само лекар, който е запознат с начина на производство на маслото или, който има сертификат за преминат курс по „Ароматерапия“ . На опаковката на всички НЕМ, с които работя пише „само за външно ползване“ – за вътрешно може да каже само запознат лекар; това е с цел предпазване от прием на ЕМ, които не се използват вътрешно – напр. М. Пачули, базовите масла и др.


Има една Композиция Ширин Йоку „Горска баня“ с М. от Кедрово дърво, Планински бор, Борово масло, М. от Иглолистна ела. Тази композиция е японска терапия създадена от д-р Цинг Ли за вътрешно спокойствие, релакс, добър сън. Тя потопява в прекрасната атмосфера на елхова гора с кристално чист въздух „Горско къпане“. Дава ни това, което сега ни липсва с изолацията в дома, с невъзможност за разходка в парка, в гората.


И много е важно БЕЗ паника! Защото паниката срива имунната система, а имунната защита е изключително важна при всяко заболяване. Няма място за паника и в този момент, нищо че не ни се е случвала подобна ситуация до сега. И това ще отмине и ще ни направи по-силни. Така, че БЕЗ ПАНИКА!


Възползвай се от БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ по аромотерапия с Доц. д-р. Драганова к.м.н. и получи индивидуално изготвена терапия с етерични масла и природни продукти. Научи как >


*Всички рецепти с етерични масла от интервюто, както и допълнителни такива за изброените по-горе състояния, можете да намерите във Facebook групата “Ароматерапия за цялото семейство”. Също така, можете да чуете аудио запис на интервюто с Доц. д-р. Анна Драганова к.м.н в Youtube канала на Healthy&Zenbottom of page